Avokádókrém
avokádó | reggeli | egyszerű | gyors
Avokádó kisokos: Az avokádó rendkívül magas vitamintartalommal rendelkezik, illetve jó a szív- és érrendszeri problémákra. Az avokádó hámozása: késsel hosszában elkezdjük vágni, azonban nem lehet egyszerre félbevágni az egészet, hiszen a középen található nagy mag akadályozza a kés útját. Ezért a mag körül kell körbeforgatni a kést, ezután az avokádó két fele könnyedén szétválasztható. A magot, ami az egyik oldalon helyezkedik el a kettévágás után, egyszerűen eltávolíthatjuk egy kanállal. Szintén kanalat használva lapátolhatjuk ki az avokádó húsát egy nekünk megfelelő tálba. Mikor érett az avokádó? Ezt a növényt mindenképpen éretten ajánlott fogyasztani, hiszen éretlenül kellemetlen, gumis az állaga. Egy jó módszer az érettség megállapítására: Az avokádó tetején lévő kis szárat óvatosan szedd le. Ha nehezen jön le, akkor tudhatod, hogy még nem érett meg, csak pár nap múlva alkalmas a fogyasztásra. Ha az alatta lévő terület barna, már nem ajánlott megvenni, az már túlérett. Ha pedig sárgás színű, vagy zöld, akkor nyugodtan tedd a kosaradba, az avokádó készen áll. Íze aránylag semleges, ezért különböző fűszerekkel érdemes ízesíteni. Ez a jó ebben a receptben, mindenki a saját ízlése szerint tudja formálni.
Hozzávalók: - 1 db érett avokádó |
Elkészítése: 1. Az avokádót a fent olvasható módon felszeljük. Kanállal kikanalazzuk a húsát egy tálba. Villával pépesre törjük. 2. Ezután jöhet az ízesítés. Nincsenek mértékegységek, mindenki a saját ízléséhez képest fűszerezze meg a pépet. Én nagyon szeretem a fokhagymát, ezért abból többet teszek, de a vámpírok akár a fokhagymát el is hagyhatják. Lényeg, hogy tényleg csak a saját ízlésnek kell megfelelnie. Ha szükséges, akkor az elkészítés közben kóstolgassuk a krémet, hiszen ez alapján tudunk még hozzáadni fűszereket. De azért vigyázzunk, hogy ne fogyjon el idő előtt! 3. Ezután jöhet a majonéz, ami az állagán fog változtatni. Én egy-másfél evőkanálnyi majonézt szeretek használni, de ez is tényleg csak ízlés kérdése, ahogyan az előző pontban is olvasható. 4. A citromlé kellemes, savanykás ízt ad, de érdemes vigyázni vele, hiszen eléggé felhígíthatja a krémet. Akár el is lehet hagyni. 5. Kevergetés után a krém összeállt, jöhet a tálalás. Kenyérre, pirítósra kenve érdemes fogyasztani, a fenti képen látható, hogy én extrudált kenyérrel fogyasztottam. Jó étvágyat hozzá! |
Vegán opció: Hagyományos majonéz helyett tojásmentes majonézt használva vegánok is fogyaszthatják az ételt.